CSICSÓKA A CSODAGUMÓ

Mi az a csicsóka? Nos ez az oldal a célból született, hogy bemutassa ezt a csodálatos "csodanövényt". Kellemes olvasást kívánok Neked!

Amit a csicsókáról tudni érdemes         

A csicsóka /latin nevén: Helianthus tuberosus/ a fészkes virágúak családjába tartozó gumós évelő gyógynövény. Amerika felfedezésével került Európába, az egyébként Észak-Amerikából származó növény, melyet az Indiánok nagy becsben tartottak. Hazánkban a XVII. század közepén jelent meg. A mai Európában Franciaországban termesztik a legnagyobb területen. Leveles szárát silónak készítik el, gumóját állatok (főként sertések, lovak, szarvasmarhák) takarmányozására is használják. Kedvelt táplálék is. Az ipar szeszt állít elő belőle, bioüzemanygként is hasznosítható. Gumói rendkívül értékes összetett szénhidrátot (14-16% inulin, laevulin, cukor) tartalmaznak. 

Közeli rokonságban áll a napraforgóval. A csicsóka évelő növény, a szára akár 3méter magasra is megnő, csúcsán a napraforgóhoz hasonló, de annál kisebb, sárga virágok nyílnak, amelyek vázában sokáig eltarthatók. A töve közelében, a talaj felszíne alatt 5-6cm vastag, 6-9cm hosszú /fajtától függően változhat/ gumókat fejleszt, /mely hasonló a krumplihoz/. Szinte mindenütt megél, kevés gondozásra tart igényt, számottevő betegségei nincsenek, tehát méltán sorolható a bio-növények közé!

ÉLETTANI HATÁSAI:

-TEREBESS: Nagy értéke a csicsóka gumójának, hogy a benne levő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelent, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.

-WIKIPÉDIA: A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

-CUKORBETEGSÉG ÉS ELHÍZÁS:
Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.
A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

-KOZMETIKUMKÉNT:
A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.


ELKÉSZÍTÉSI MÓDOK:

Az interneten kutakodva számtalan receptet találtam, amely alapján ízletesebbnél ízletesebb ételeket lehet csicsókából elkészíteni, de a legegészségesebb, mint minden zöldség, ha nyersen fogyasztjuk. Szeletelve ehetjük akár önmagában, kiváló rágcsálnivaló, de reggeli szendvicsünket is feldobhatjuk vele. Idényzöldségekkel és fűszerekkel kombinálva ízletes salátát állíthatunk össze belőle, akár pikáns öntetekkel megbolondítva. 

Préselt leve amellett, hogy stabilizálja a vércukorszintet és káliumtartalmánál fogva jótékony hatással van a vérnyomásra, remek fogyókúrás ital is: csillapítja az éhségérzetet, telít, alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, ráadásul íze is kellemes. Méregtelenítőként sem utolsó, hiszen káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó, salaktalanító hatású. Egy pohár csicsókalé – ami gyakorlatilag rostos inulinital – kitűnő fáradtság ellen is, és nem utolsó sorban az egyik legjobb prebiotikum. A jótékony hatásai mellett meg kell, hogy említsem, mivel mi emberek általában nem vagyunk hozzászokva a nyers zöldséglevek /zöldségek fogyasztásához, hogy senkit ne érjen kellemetlenül a kissé gázképző hatása. :-))) Ez csupán addig áll fenn, amíg a szervezet hozzá nem szokik a fogasztásához.


Párolva vagy sütve is ízletes fogásokat készíthetünk belőle köretként, húsok kísérőjeként, de levest, főzeléket vagy zöldséges főételt is alkothatunk felhasználásával. Kiválthatjuk vele a jóval magasabb szénhidráttartalmú burgonyát.


CSICSÓKASZIROM: A megmosott, héjától megfosztott csicsókát igen vékonyra elszeleteljük, és forró olajban hirtelen kisütjük. Só nélkül vagy enyhén sózva fogyasztjuk. Nylontasakokban tarthatjuk el.

CSICSÓKAPOR: A megmosott, héjától megfosztott csicsókát vékonyra felszeleteljük, tálcára fektetjük, /ne legyenek fedésben/ s kitesszük a napra száradni /télen sütőben is megoldható kis hőfokon a szárítás/, mihelyt megszáradt, konyharuhára borítjuk, összetekerjük, s sodrófával, vagy más egyéb eszközzel porrá zúzzuk /robotgéppel is végezhetjük ezt a folyamatot/, a kapott csicsókapor sokáig eláll, s kiváló ételek sűrítésére.

CSICSÓKAFŐZELÉK:
Az 1,2 kg mosott csicsókát hámozzunk meg. Utána újból megmosva vágjuk kb. 1 cm széles kockákra. Egy diónyi vöröshagymát aprítsunk fel, és 1 evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt csicsókát és dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedéig ellepje. Tegyünk bele 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot és 2 kisebb babérlevelet, vagy fél mokkáskanál majoránnát. Fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg a csicsóka megpuhul. 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és hevítsük habzásig. Vegyük le a rántást a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd rakjunk bele 1 dl tejfölt, és tovább kevergetve engedjük fel 1 dl hideg tejjel. Öntsük a főzelékhez, és gyakran megkeverve főzzük még 5 percig. Ha színesen szeretjük ezt a főzeléket, akkor a tűzről levett rántásra szórjunk negyed mokkáskanál fűszerpaprikát. A sűrítéséhez 2 evőkanál lisztet használjunk. Melegen tálaljuk. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át áztassa meleg vízben.

CSICSÓKAKRÉMLEVES PARMEZÁNNAL:

35 dkg hámozott csicsóka
5 dkg vaj
1 ek. liszt
10 dkg reszelt parmezán
1 dl tejszín
6 dl víz (pl. a csicsóka főzővize)

őrölt fehérbors 
őrölt szerecsendió

A megtisztított, kockára vágott csicsókát sós vízben puhára főzzük. Utána leöntjük a levét /tegyük félre, később szükség lesz rá/, hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot és a tejszínt. Botmixerrel turmixoljuk, belekeverjük a lisztet, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a főzőlevet.. 10 percig főzzük, sózzuk, fűszerezzük.

CSICSÓKA SALÁTA:

Hozzávalók: 4-5 db csicsóka gumó, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kisebb fekete retek, 1 szál fehérrépa, 3-4 dl kefir, só, őrölt bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, hámozzuk, majd lereszeljük. A kefirt sóval és borssal ízesítjük, majd a reszelt zöldségekre öntjük.


SZENDVICSKRÉM:

Hozzávalók: csicsóka, vaj, fokhagyma, só, őrölt fehérbors, apróra vágott póréhagyma vagy lilahagyma

Elkészítés: A csicsókát az előzőek szerint megpároljuk és pürésítjük, majd egy kevés vajjal, sóval, fehérborssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott hagymával alaposan kikeverjük. A kenyérre kenésig pár óráig hűtőszekrényben érleljük.

BORJÚSZELET SÜLT CSICSÓKÁVAL ÉS MUSTÁROS VAJJAL:

Hozzávalók két személyre:
4 kis borjúkaraj-szelet
40 dkg csicsóka
1 tk cukor
só, bors, olívaolaj
1/2 tk koriandermag
3 szem borókabogyó
10 szem zöld bors
1 tk barna mustármag
2-3 dkg vaj
fél citrom reszelt héja
1 ek citromlé

A csicsókát megpucoljuk, összevágjuk, összeforgatjuk némi olajjal, sóval, borssal és a cukorral és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Közben a koriandert, borókát, zöld borsot mozsárban durvára törjük és a karajszeletek egyik oldalára tapasztjuk. A mustármagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, barnulásig hevítjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet is, ezzel már nem melegítjük. Ha kész a csicsóka, a karajszeleteket kevés olajban először a fűszeres, majd a másik oldalán megsütjük, oldalanként max. 2 percig, különben kiszárad. A húst a sült csicsókával és a mustáros vajjal tálaljuk.

CSICSÓKA POGÁCSA:

20dkg főtt csicsóka, 30dkg liszt, 10dkg margarin, 1dkg élesztő megfuttatva, 1dkg só, 1 dl tej, 1db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.

CSICSÓKAPÜRÉ:

Hozzávalók:
csicsóka 
tej, zsírszegény 
tejszín, zsírszegény 
margarin 
fokhagyma 
só 
víz

Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfőzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem. 

Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét. Ne főzzük túl! Elkészítési idő: kb. 30 perc

AMENNYIBEN FELKELTETTE ÉRDEKLŐDÉSEDET EZ A CSODÁLATOS NÖVÉNY, SZERETNÉD ÉREZNI A SAJÁT BŐRÖDÖN JÓTÉKONY HATÁSAIT, S A KÖRNYEZETEDBEN NEM TALÁLSZ ELADÓ CSICSÓKÁT, ÍRJ A acsicsoka@citromail.hu CÍMRE, S SEGÍTEK!

Üdvözlettel: Csics
ó

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 2
Heti: 4
Havi: 2
Össz.: 8 318

Látogatottság növelés
Oldal: Hogyan működik a HuPont.hu weboldalszerkesztő és honlap?
CSICSÓKA A CSODAGUMÓ - © 2008 - 2025 - csodagumo.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »